Cash is King – voorkom schaakmat

 In nieuws

80% van investeringen wordt gedaan met geleend geld

Lenen kost geld – de commercials van de overheid stampen het er bij ons in. Maar waarom die angst voor lenen? Zeker als een bedrijf investeert in de toekomst is het logisch dat een bedrijf daarvoor geld leent. Ongeveer 80% van alle bedrijfsinvesteringen zijn en worden gedaan met geleend geld. Het is om die reden dat banken zo belangrijk zijn voor de economie. Als banken er alleen waren om te passen op ons gespaarde geld dan hadden ze lang niet zo’n prominente rol gehad als nu.

Werkkapitaal vrijhouden

Waarom lenen bedrijven voor 80% van hun bedrijfsinvesteringen? Ze doen dat om hun werkkapitaal vrij te houden als buffer voor momenten dat het tegen zit en omdat het kapitaal dat men verdient de basis is waarop men vervolgens geld kan lenen. Het consumptief besteden van dit geld, of anders gezegd het besteden van dit geld voor operationele uitgaven zoals energie, wordt dus door bedrijven als onverstandig gezien. Het tast het leenvermogen van het bedrijf aan en verkleint de veerkracht in slechtere tijden.

Cash is King

Met andere woorden: Cash is King – behoud je werkkapitaal en zorg dat je niet schaakmat komt te staan doordat je niet tijdig hebt ingespeeld op veranderingen in de markt of onvoldoende buffers hebt voor tegenvallers.

Schaakstuk koning met schaduw pion

Het werkkapitaal is de Koning van het bedrijf – ga er voorzichtig mee om!

Huur de verlichting

Het verklaart waarom bedrijven hun kantoorpand huren, hun auto’s leasen en hun telefoons op basis van een abonnement gebruiken. Het leasen of huren van LED verlichting past geheel in deze traditie.

Sparen is tweemaal verliezen

Er is nog een andere logica die verklaart waarom lease of huur zo populair is. Stel een bedrijf spaart eerst voor een aankoop. Stel een bedrijf besluit te sparen voor de LED verlichting. dat heeft 2 consequenties: 1. het sparen betekent dat geld niet is ingezet om het bedrijf te laten groeien en 2. door LED niet direct te installeren mist het bedrijf besparingen. Een “double whammy” – maar dan negatief!

 

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken