Gasloos MKB

 In Uncategorized

De gasvrije onderneming

De aardbeving in Groningen is een extra stimulans voor het MKB om over te stappen op gasloos verwarmen

Waarom gasloos?

Er zijn 3 redenen om als bedrijf serieus na te denken over de overstap van gas naar 100% elektriciteit:

  1. het past in de wettelijke verplichtingen voor ondernemers,
  2. het bespaart kosten (en levert dus geld op),
  3. de klant wenst steeds vaker een leverancier die het klimaat serieus neemt.

Gasvrij bespaart kosten!

Bij punt 2 horen we ondernemers de vraag al stellen: hoeveel dan? U kunt het uitrekenen. We geven u een richtlijn met de volgende (om)rekenmodule.

Omrekenfactor

Elke ondernemer kan zelf het gasverbruik aflezen van de jaarafrekening van het energiebedrijf. Gebruik bij de omrekening van gas naar elektra een omrekenfactor van 8,5. Dat wil zeggen: 1 m³ gas is 8,5 kWh electra. Een verbruik van 10.000 m³ gas staat dus gelijk aan 85.000 kWh. Voor vloerverwarming rekenen wij met een omrekenfactor van 8,7.

Leveranciers van alternatieve verwarmingsbronnen zoals infrarood paneel verwarmingen, Reduxion-Ecoliners, pelletkachels, warmtepompen, zonneboilers en thermische zonnepanelen kunnen vervolgens vertellen wat het verwachte elektriciteitsverbruik van een project zal zijn.

Energieprijzen

Vervolgens hangen we aan het verbruik een prijs. Voor de prijzen van gas gaan wij uit van 47,5 ct/m³. Voor de prijzen van elektra gaan we uit van 7,3 ct/kWh. We hanteren daarbij de Energiebelastingtarieven voor 2018 en gaan uit bij elektriciteit van een piek/dal verhouding van 80/20.

Onderhoud, afschrijving en aan/afsluitkosten

Dan nemen we nog wat losse kosten mee in de berekening. Een gasketel vraagt jaarlijks onderhoud terwijl de elektrische vervanging bij het ontbreken van bewegende delen veel minder onderhoud vergt . Wij rekenen voor gas met een vast bedrag van € 150 en een afschrijving lineair over 10 jaar. De aansluitkosten voor elektra en gas verschillen per bedrijf en zijn afhankelijk van de soort meter. Dit is te achterhalen door de jaarafrekening van de netwerkbeheerder te raadplegen. Omdat het verwijderen van de gasaansluiting ook geld kost gaan wij er vanuit dat de besparing pas in het derde jaar optreedt.

Gasvrij zonder te investeren?

Het gasloos maken van het bedrijf is echter nooit de focus van de ondernemer; die wil zijn vermogen natuurlijk inzetten voor de groei van zijn bedrijf, niet voor het duurzamer maken van zijn bedrijfspand. Het is dus logisch dat deze ondernemers kijken naar mogelijkheden om hun investering te financieren. Denk dan vooral aan lease-financiering met alle daarbij behorende voordelen. In de aan ons gepresenteerde busines cases is duidelijk te zien dat het overstappen van gas naar elektriciteit (of biomassa) financieel gezien aantrekkelijk kan zijn.

Ook een bedrijfspand gasvrij maken zonder te investeren? Dat kan met de lease-mogelijkheden van Volgroen. Vraag ons direct om de mogelijkheden

 

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken